<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231
    5. kolo, Základní část | sobota 17/08/2024, 17:00 | Fortuna Arena | O2 TV Sport

    Góly


    Karty


    Návštěva: 18 021 diváků (93 % z kapacity 19 370)
    Video
    Reportáž

    Slavia v lize bodovala s Teplicemi podvacáté za sebou a vítězně se naladila na úterní úvodní utkání 4. předkola Ligy mistrů na půdě Lille. Severočeši počtvrté z dosavadních pěti kol prohráli a s třemi body zůstávají na spodku neúplné tabulky.

    Trenér Slavie Trpišovský udělal hned sedm změn v základní sestavě oproti úternímu utkání v Belgii proti Saint-Gilloise, v němž jeho svěřenci po vítězství 1:0 stvrdili postup do 4. předkola Ligy mistrů. Po pěti zápasech naskočil do hry uzdravený záložník Ševčík, na hrotu útoku rovněž po zdravotních problémech dostal šanci Chytil.

    Severočeši v ofenzivním postavení vsadili v Edenu na odvážné rozestavení 3-4-3 a překvapivě měli první dvě větší šance. Hned ve třetí minutě po nakrátko rozehraném přímém kopu a centru se položil do míče navrátilec po disciplinárním trestu Cykalo a domácího gólmana Kinského od úvodní inkasované branky v ligové sezoně zachránila vnější část tyče.

    Poté tísněný Radosta trefil jen boční síť. Na opačné straně nejlepší střelec minulých dvou ligových ročníků Jurečka zkusil přelobovat gólmana Němečka, ale přestřelil. V 18. minutě se pak obtočil na hranici vápna Chytil, po zemi však těsně minul vzdálenější tyč.

    Jurečka chvíli nato hlavičkoval v dobré pozici hodně vedle. Na začátku 33. minuty ve vápně kopl slávistický kapitán Bořil Harušťáka, sudí Pechanec ale penaltu neodpískal a nezasáhl ani videorozhodčí. V závěru úvodního dějství se nevešla mezi tyče Juráskova rána v závěru úvodního dějství.

    Na začátku druhé půle Pražané na chvíli "přimáčkli" soupeře před vápno. V 56. minutě nabil Jurečka Juráskovi, ale ten technickou střelou vypálil těsně nad. O minutu později Severočeši šokovali zaplněný Eden.

    Bílek z pravé strany povedeným dalekonosným centrem našel ve vápně nabíhajícího Svatka, jehož hlavičku ještě Kinský vyškrábl, ale na Gningovu dorážku už dosáhnout nemohl. Senegalský útočník skóroval ve druhém utkání po sobě, minule vítězným gólem zařídil Teplicím triumf 2:1 nad Libercem. Slavia jako poslední ze všech týmů poprvé v ligové sezoně inkasovala.

    Trenér Pražanů Trpišovský vzápětí hned čtyřnásobně vystřídal a jeden z nových hráčů na trávníku Vorlický mohl v 67. minutě srovnat. Radost z první branky v české lize mu ale sebral brankář Němeček, jenž přízemní pokus k tyči zlikvidoval.

    V 79. minutě další ze střídajících hráčů Zafeiris trefil z přímého kopu břevno. Slávisté začali být viditelně nervózní, ale v 81. minutě jim obrovskou chybou pomohl Cykalo. Ukrajinský stoper se jako poslední hráč nechal obrat o míč Oscarem, který se dostal do brejku a díky Kričfalušiho teči srovnal. Liberijský reprezentant v lize skóroval poprvé od května.

    Prebsl poté z přímého kopu mířil jen do boční sítě, ale v 86. minutě už favorit otočil stav. Bořil před vápnem posunul na Zafeirise, ten si obhodil soupeře a střelou ke vzdálenější tyči nedal Němečkovi šanci.

    Hosté v té chvíli hráli několik desítek sekund bez Emmera, jenž zůstal ležet na útočné polovině poté, co ho v souboji rukou do obličeje lehce zasáhl Ogbu. Sudí Pechanec nicméně nechal hru pokračovat, branku uznal a teplický trenér Frťala dostal za protesty žlutou kartu.

    Slavia doma v lize s Teplicemi podeváté za sebou zvítězila. Pražané potvrdili, že se jim v Edenu daří, v Chance Lize na svém stadionu prohráli jediný z posledních 39 zápasů. Severočeši venku v lize počtvrté za sebou utrpěli porážku.

    Ohlasy

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Na začátku jsme neproměnili některé možnosti, hlavně Venca Jurečka, který byl sám před gólmanem. Teplice velmi dobře bránily, dobře nás dostupovaly, ztěžovaly nám hru. Hlavně v prvním poločase nám chyběl pohyb za obranu, výkon se nám moc nelíbil. Do druhé půle jsme vstoupili dobře, ale potom přišel inkasovaný gól. Pak to samozřejmě byla hektika, takovým týmovým výkonem jsme si vytvořili velký tlak do vápna. Věřil jsem, že to otočíme. Osky (Oscar) vzal situaci na sebe, vystřelil a vyrovnal. Gól nám pomohl. Bylo jasné, že se bude dost nastavovat, že budeme mít víc jak čtvrt hodiny na to, abychom dali druhý gól. To se potom Zafimu (Zafeirisovi) povedlo zpoza vápna. Jsme rádi za body a za to, že jsme zápas, který se pro nás nepříznivě vyvíjel, dokázali otočit. Pomohli nám někteří střídající hráči."

    Zdenko Frťala (trenér Teplic): "Chtěli jsme to Slavii co nejvíce zkomplikovat. Hráčům jsme říkali, že by bylo hezké, kdybychom byli prvním týmem, kterému se v ligové sezoně povede Slavii vstřelit gól. To se nám nakonec povedlo. V první půli jsme byli nervózní, nepřesní, hráči měli až moc velký respekt ze soupeře, možná až strach. I tak jsme ale v první půli nedovolili Slavii, aby si vypracovala gólovou příležitost. Do druhého poločasu jsme změnili rozestavení a dostali se do vedení. Od té chyby, kterou jsme před vyrovnáním udělali, už se to na nás hrnulo. Pak se k tomu už nebudu vůbec vyjadřovat. Mrzí mě za hráče, že za to, kolik energie a sil do toho dali, nevezeme aspoň jeden bod."

    SK Slavia Praha – FK Teplice 2:1 (0:0)

    Branky: 81. Oscar, 86. Zafeiris – 57. Gning.
    Rozhodčí: Pechanec – Kubr, Mokrusch – Rouček (video).
    ŽK: Diouf, Douděra – Cykalo, Gning, Jukl, Zsigmond, Emmer, Svatek, Frťala (trenér).
    Diváci: 18 021.

    Slavia: Kinský – Prebsl, Ogbu, Zima (60. Vorlický) – Douděra, Ševčík (60. Zafeiris), Oscar, Bořil – Jurásek (60. Diouf), Jurečka (74. Provod) – Chytil (60. Chorý). Trenér: Trpišovský.

    Teplice: Němeček – Cykalo, Kričfaluši, Mičevič – Bílek (63. Beránek), Jukl, Trubač (76. Zsigmond), Harušťák – Radosta (46. Havelka), Vachoušek (46. Svatek), Gning (65. Emmer). Trenér: Frťala.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Stats Perform.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    xG (očekávané góly): Očekávané góly (xG) měří kvalitu střely na základě několika proměnných jako je typ asistence, úhel střely a vzdálenost od branky, zda šlo o střelu hlavou a zda byla definována jako velká šance. Sečtením očekávaných gólů hráče nebo týmu můžeme zjistit, kolik gólů by měl hráč nebo tým v průměru vstřelit vzhledem ke střelám, které vyslal. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    xA (očekávané asistence): Očekávané asistence (xA) měří pravděpodobnost, že se z dokončené přihrávky stane gólová asistence. Bere v úvahu několik faktorů včetně typu přihrávky a koncového bodu a délky přihrávky. Sečtením očekávaných asistencí hráče nebo týmu získáme údaj o tom, kolik asistencí by měl hráč nebo tým mít na základě jejich rozestavení a útočné hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.