<
11.kolo
>
    #KlubZSB
    1SK Slavia Praha920:125
    2AC Sparta Praha920:922
    3FC Viktoria Plzeň916:718
    4FC Baník Ostrava912:817
    5SK Sigma Olomouc916:1317
    6FK Jablonec99:514
    71.FC Slovácko96:913
    8FC Slovan Liberec915:1112
    9FC Hradec Králové98:912
    10FK Mladá Boleslav915:1311
    11MFK Karviná98:1311
    12Bohemians Praha 190598:139
    13FK Pardubice98:147
    14FK Dukla Praha97:147
    15FK Teplice910:186
    16SK Dynamo České Budějovice92:231
    20. kolo, Základní část | neděle 19/02/2023, 15:00 | CFIG Arena | O2 TV stream MD

    Góly


    Návštěva: 4 130 diváků (89 % z kapacity 4 620)
    Video
    Reportáž

    Východočeši oplatili soupeři podzimní porážku 1:2 a poprvé v sezoně vyhráli dva ligové duely za sebou. Zlín na jaře poprvé prohrál a zároveň utrpěl premiérovou soutěžní porážku pod koučem Pavlem Vrbou. "Ševci" podlehli Pardubicím po čtyřech utkáních.

    Pardubice zahájily zápas brzkým gólem stejně jako před týdnem při výhře 1:0 v Mladé Boleslavi, a znovu se prosadil Janošek. Nejlepší střelec týmu si tentokrát už v sedmé minutě krátkou kličkou připravil míč na střelu a z 25 metrů dokonale trefil pravý horní roh Rakovanovy brány. Čtyřiadvacetiletý záložník zaznamenal pátý gól v ligovém ročníku.

    První poločas jinak nabídl vyrovnaný průběh bez větších šancí. Nejvíce zahrozil v 25. minutě Hlavatý, jehož střelu po signálu z rohového kopu srazil jeden ze zlínských obránců nad břevno.

    Domácí trenér Kováč navzdory vedení udělal na začátku druhé půle dvě změny v sestavě a místo Černého poslal na hrot Krobota. Po pauze se hra oboustranně otevřela, směrem dopředu ale byli nebezpečnější Východočeši. Kostkově ráně chyběl zhruba metr, aby napodobila Janoškovu trefu z úvodu střetnutí.

    Na druhé straně nebezpečně vypálil Čanturišvili, jenž se dostal i k dalšímu zakončení hlavou, ani v jednom případě ale Nita nemusel zasahovat. V 69. minutě našel Hlavatý ve vápně Hranáče, jeho hlavičku vyrazil Rakovan jen ke Krobotovi a zimní posila z Mladé Boleslavi si bez problémů připsala druhý ligový zásah v kariéře.

    Pojistku mohl přidat Sychra, jeho technické zakončení ale skončilo pouze na tyči. Dlouho to vypadalo, že Zlín nedokáže závěr zdramatizovat, po nedorozumění Nity s Hranáčem ale vstřelil první ligovou branku srbský útočník Kovinič a "Ševci" si ve zbytku nastaveného času ještě vypracovali drtivý tlak. Z několika závarů se jim ale srovnat nepodařilo.

    Východočeši si po porážce 0:2 před dvěma týdny se Slavií připsali na zrekonstruovaném Stadionu Arnošta Košťála premiérové body. Zlín naopak nevyhrál venku 24. ligový zápas v řadě.

    Ohlasy

    Radoslav Kováč (trenér Pardubic): "Odehráli jsme i lepší utkání, ale je to hodně důležité vítězství. Po prvním gólu jsme z toho vypadli, stejně jako před týdnem v Boleslavi. Zlín sbíral druhé míče a dostával se i ke střelám. V poločase jsme museli udělat změny, protože jsme viděli, že čekáme na smrt, že to nefunguje. Druhý poločas už byl lepší, i když ztrát jsme měli pořád dost. Což bylo asi i nervozitou, protože šlo o hodně. Druhý gól nás uklidnil, pořád je ale vidět, že máme nezkušený tým. V nastavení kopneme roh do rukavic brankáři, ten rychle rozehraje a z celé akce má soupeř následně sérii čtyř rohů. Závěr byl nakonec naprosto šílený, úplné psycho. Dolehla na nás tíha okamžiku, naštěstí jsme to přežili."

    Pavel Vrba (trenér Zlína): "Rozhodujícím momentem celého zápasu byla už první branka, kterou trefil Janošek fantasticky z 25 metrů. Zrovna na něj jsme se připravovali, že je z těchto pozic nebezpečný, ale musíme zároveň uznat, že to byla krásná branka. Možná gól měsíce nebo roku. K té střele se ale vůbec neměl dostat. Kdybychom drželi déle příznivější výsledek, tak by zápas možná vypadal jinak. Kontaktním gólem jsme v závěru zápas ještě zdramatizovali a měli jsme pak nějaké závary, srovnat se ale nepodařilo. Víme, že jsme v situaci, která není vůbec dobrá. I vzhledem k losu, protože teď nás teprve čekají mužstva z horní části tabulky, ale budeme muset bodovat v jiných zápasech."

    FK Pardubice – FC Trinity Zlín 2:1 (1:0)

    Branky: 7. Janošek, 69. Krobot – 90.+4 Kovinič.
    Rozhodčí: Szikszay – Ratajová, Volf – Hocek (video).
    ŽK: Chlumecký, Helešic – Hrubý, Cedidla, Vukadinovič.

    Pardubice: Nita – Kostka, Vlček, Hranáč, Chlumecký – Vacek – Helešic (70. Sychra), Hlavatý (87. Šimek), Janošek (77. Darmovzal), Pikul (46. Lima) – Černý (46. Krobot). Trenér: Kováč.

    Zlín: Rakovan – Cedidla, Simerský, Procházka, Fantiš – Hlinka (84. Silný), Hrubý – Fillo (55. Vukadinovič), Janetzký (55. Tkáč), Čanturišvili – Balaj (72. Kovinič). Trenér: Vrba.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Stats Perform.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    xG (očekávané góly): Očekávané góly (xG) měří kvalitu střely na základě několika proměnných jako je typ asistence, úhel střely a vzdálenost od branky, zda šlo o střelu hlavou a zda byla definována jako velká šance. Sečtením očekávaných gólů hráče nebo týmu můžeme zjistit, kolik gólů by měl hráč nebo tým v průměru vstřelit vzhledem ke střelám, které vyslal. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    xA (očekávané asistence): Očekávané asistence (xA) měří pravděpodobnost, že se z dokončené přihrávky stane gólová asistence. Bere v úvahu několik faktorů včetně typu přihrávky a koncového bodu a délky přihrávky. Sečtením očekávaných asistencí hráče nebo týmu získáme údaj o tom, kolik asistencí by měl hráč nebo tým mít na základě jejich rozestavení a útočné hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    xGOT: Je metrika, která kombinuje statistiku "Očekávané góly (xG)" a kvalitu zakončení ze strany útočného týmu. U každého brankáře tak naznačuje, jak nebezpečným šancím musel čelit. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    PZB (počet zabráněných branek): Jedná se o statistiku, v níž je od výše uvedené hodnoty xGOT odečten počet skutečně inkasovaných branek. Čím vyšší je výsledné číslo, tím lépe dovede brankář čelit šancím soupeře. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Stats Perform.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.